Pointterin Rotumääritelmä

POINTTERI (POINTER) Brittiläinen rotu 

YLEISVAIKUTELMA: Sopusuhtainen ja kauttaaltaan linjakas. Kauniit kaarevat ääriviivat. Voimakas, mutta notkea. 

OMINAISPIIRTEET: Aristokraattinen. Valpas, vaikuttaa voimakkaalta, kestävältä ja nopealta. 

LUONNE: Ystävällinen ja tasapainoinen.

PÄÄ: Kallo-osa keskileveä suhteessa kuono-osan pituuteen, otsapenger selväpiirteinen ja niskakyhmy selvästi erottuva. Kirsu ja silmien ympärys tummat, keltavalkoisilla koirilla ne voivat olla vaaleammat. Sieraimet avarat, pehmeät ja kosteat. Kuonon selkä hieman kovera, kirsu otsapenkereen tasolla antaen hieman pystykuonoisen (dish-faced) vaikutelman. Vähäinen painauma silmien alla, poskiluut eivät esiintyöntyvät. Huulet hyvin kehittyneet, pehmeät.

SILMÄT: Yhtä kaukana niskakyhmystä kuin sieraimista. Kirkkaat, ilme ystävällinen. Joko pähkinänväriset tai ruskeat karvapeitteen väristä riippuen. Eivät julkeat eivätkä tuijottavat, katse ei kirsua kohden suuntautuva.

KORVAT: Korvalehti ohut, korvat kiinnittyneet melko korkealle, päänmyötäiset, keskipitkät ja kärkeä kohti suippenevat.

PURENTA: Voimakkaat leuat. Täydellinen, säännöllinen leikkaava purenta: yläleuan hampaat koskettavat tiiviisti alaleuan hampaita ja ovat suorassa kulmassa leukoihin nähden.

KAULA: Pitkä, lihaksikas, kevyesti kaartunut, nousee kauniisti lavoista, ei löysää kaulanahkaa.

ETURAAJAT: Lavat pitkät, viistot. Eturaajat suorat, lujat, soikealuiset, jänteet vahvat ja selvästi näkyvissä. Rannenivel muuten sileä vain hieman ulkoneva raajan sisäsivulla. Välikämmen pitkähkö, vahva, joustava ja hieman viisto.

RUNKO: Rintakehä tilava, syvä, ulottuu kyynärpäiden tasolle. Kylkiluut hyvin kaarevat ja lyhenevät tasaisesti lanneosaa kohti. Lanne vahva, lihaksikas ja hieman kaareva. Lyhyt lanneosa. Sarvennaisten väli leveä, ne ovat selvästi erottuvat eivätkä kohoa yli selkälinjan.

TAKARAAJAT: Hyvin lihaksikkaat. Hyvin kulmautuneet polvet. Reisi ja sääri voimakkaasti kehittyneet. Kinner matala.

KÄPÄLÄT: Soikeat, tiiviit. Varpaat kaarevat. Päkiät kimmoisat.

HÄNTÄ: Keskipitkä, tyvestä paksu, kärkeä kohti vähitellen oheneva. Häntä tiiviin karvan peittämä, selän tasolla, ei ylös kaartuva, liikkeessä puolelta toiselle heiluva.

LIIKKEET: Sulavat, askel maatavoittavaa, vetävä taka-askel. Kyynärpäät eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset. Eturaajan askel ei missään tapauksessa saa olla lyhyt ja korkea ("hackney-askel").

KARVAPEITE: Hienoa, lyhyttä, jäykkää, kaikkialla tasaista, aivan sileää ja suoraa sekä kiiltävää.

VÄRI: Tavallisimmat värit ovat: keltavalkoinen, valkoinen punakeltaisin merkein, maksanruskeavalkoinen, mustavalkoinen; yksivärisyys ja kolmivärisyys ovat myös sallittuja.

KOKO: Toivottava säkäkorkeus: urokset 63 - 69 cm nartut 61 - 66 cm

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista on luettava virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.


HUOM. Uroksilla on oltava kaksi silminnähden normaalia kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.